038 - 206 40 04

Huurrecht advocaat in Zwolle nodig?

Huur en franchise

In een franchiseovereenkomst is er vaak ook sprake van een huurovereenkomst. De franchisenemer huurt een bedrijfspand van de franchisegever. Het huurrecht en het franchiserecht komen hier bij elkaar. Bij wijzigingen in of beëindiging van overeenkomsten kan dit voor veel problemen zorgen. Lees hieronder alles over franchiseovereenkomsten met huurovereenkomsten. Heeft u direct hulp nodig, bel ons gerust 038 - 206 40 04. Onze advocaat huurrecht in Zwolle staat u bij.

Gemengde overeenkomst

Omdat een huurovereenkomst en een franchiseovereenkomst erg met elkaar zijn verweven is er vaak sprake van een gemengde overeenkomst. Vooral bij beëindiging van de overeenkomst kan dit lastige situaties opleveren. Welke wetgeving moet gehanteerd worden? Zijn de bepalingen naast elkaar van toepassing? Zijn de bepalingen überhaupt verenigbaar? Dit is vaak niet het geval.

Dwingend en regelend recht

In een overeenkomst staan bepalingen die vallen onder ofwel het dwingend recht ofwel het regelend recht. In tegenstelling tot bepalingen die onder het regelend recht vallen kan van bepalingen onder het dwingend recht niet afgeweken worden. Ter bescherming van betrokkenen (vaak met een zwakke positie) heeft de wetgever bepaald dat sommige zaken op een bepaalde manier in de overeenkomst opgenomen moeten worden. De contractsvrijheid is dan dus beperkt.

Franchiseovereenkomsten en dwingende bepalingen

Franchiseovereenkomsten staan erom bekend veel dwingende bepalingen te bevatten. Het is dus van belang, vooral voor franchisenemers, om goed op te letten welke bepalingen er in het contract staan, vooral op de bepalingen over de beëindiging van de overeenkomst.

Beëindiging franchiseovereenkomst

Bij de beëindiging van een franchiseovereenkomst kunnen franchisegever en franchisenemer op verschillende problemen stuiten v.w.b. de huurovereenkomst. Wat er mogelijk is qua opzegging is afhankelijk van wat er in de franchiseovereenkomst is opgenomen over de koppeling tussen de franchiseovereenkomst en de huurovereenkomst. In sommige gevallen eindigt de huurovereenkomst wanneer de franchiseovereenkomst eindigt. Dan zit de franchisenemer niet alleen zonder franchise, maar ook zonder pand. Voor de beëindiging van een huurovereenkomst gelden wel bijzondere regels. Een winkelruimte kan bijvoorbeeld niet zonder geldige reden opgezegd worden.

Wet Franchise

Sinds 1 januari 2021 geldt de Wet Franchise. Deze wet bevat alle rechten en plichten voor franchisegevers en franchisenemers en is in het leven geroepen om de verhouding tussen franchisegever en franchisenemer te bevorderen. Ook het wijzigen of beëindigen van de franchiseovereenkomst zal minder moeilijkheden opleveren. Het is belangrijk dat u uw franchiseovereenkomst zo snel mogelijk afstemt op de nieuwe wetgeving.

Hulp nodig? Wij kunnen u adviseren over franchiseovereenkomsten. We kunnen u helpen bij het opstellen en controleren. Ook kunnen wij u bijstaan wanneer u als franchisenemer of franchisegever in conflict bent geraakt met de franchisepartner. Bel ons gerust 038 - 206 40 04 of vul ons contactformulier in.

 
 

Uitstekend advies

Bij Arslan & partners advocaten bent u verzekerd van hoogwaardig advies. Wij zetten alles op alles om u als ondernemer of particulier een voordelige oplossing te bieden.

Waarom kiest u voor Arslan & partners advocaten

 • Betrokken, bevlogen en strijdvaardig
 • Wij verzekeren u van een waterdicht huurcontract
 • Wij geven altijd persoonlijk advies

Specialisaties

 • Huurprijs bedrijfsruimte
 • Benoeming deskundige
 • Verzoek huurprijswijzigingen bedrijfsruimtes
 • Beëindiging huur bedrijfsruimte
 • Dringend eigen gebruik
 • Renovatie en verzoek ontruimingsbescherming
 • Indeplaatsstelling
 • Huurrecht bedrijfsruimte in relatie tot franchise
 • Corona en huur bedrijfsruimte
 • Offerte aanvragen

  Graag eerst een offerte voor u een afspraak maakt? Of wilt u meer informatie over wat wij voor u kunnen betekenen? Vul dan ons offerte formulier in. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

  shortcodeCommand = [bono_form]

  Werkgebied

  Zwolle, Hattem, Dalfsen, Genemuiden, Hasselt, Kampen, Meppel, Ommen, Nunspeet en Deventer en omgeving.

  Hoofdvestiging