038 - 206 40 04

Huurrecht advocaat in Zwolle nodig?

Huurprijswijziging bedrijfsruimte

Wilt u een verzoek doen voor een huurprijswijziging van een bedrijfsruimte? Hoe het proces van een huurprijswijziging van een bedrijfsruimte verloopt is afhankelijk van het type bedrijfsruimte. Lees hieronder alles over wat u moet weten over huurprijswijzigingen van een bedrijfsruimte. Direct hulp nodig? Bel gerust onze advocaat huurrecht in Zwolle op 038 - 206 40 04.

Wanneer huurprijswijziging bedrijfsruimte?

De huurprijs van een bedrijfsruimte wordt opgenomen in het huurcontract. De huurprijs van de bedrijfsruimte kan bij een huurovereenkomst voor bepaalde tijd niet eerder gewijzigd worden dan dat het contract geëindigd is. Bij een huurovereenkomst van tien jaar kan in de eerste tien jaar de huurprijs dus niet gewijzigd worden. Gaat het om een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd, dan moet er eerst vijf jaar verstreken zijn voordat de huurprijs gewijzigd kan worden. Er moet steeds weer vijf jaar verstreken zijn voordat de volgende huurprijswijziging gedaan kan worden.

Benoeming deskundige

Voordat een huurprijswijziging gevorderd kan worden moet er een deskundige ingeschakeld zijn die onderzoek doet naar de huurprijs van vergelijkbare bedrijfsruimtes in de regio, om vast te stellen wat een redelijke huurprijs is. Beide partijen moeten het eens zijn over de deskundige die ingeschakeld wordt. Komen beide partijen er niet samen uit, dan zal de partij die de huurprijs wil wijzigen een verzoek moeten indienen bij de rechtbank. De rechter zal een onafhankelijke deskundige benoemen die onderzoek zal doen naar de huurprijzen van vergelijkbare bedrijfsruimtes.

Rechter inschakelen bij huurprijswijziging bedrijfsruimte

Kunnen de partijen niet tot overeenstemming komen v.w.b. de nieuwe huurprijs, dan zal de rechter op basis van het rapport van de onafhankelijke deskundige een geschikte huurprijs bepalen. Deze huurprijs zal vervolgens met terugwerkende kracht gelden. De nieuwe huurprijs geldt dan vanaf het moment dat er een verzoek is ingediend bij de rechtbank om een onafhankelijke deskundige te benoemen.

Welk type bedrijfsruimte huurt of verhuurd u?

Welke regels gelden voor een huurprijswijziging is onder andere afhankelijk van het type bedrijfsruimte. Er zijn wettelijk gezien twee typen bedrijfsruimtes, de 290-bedrijfsruimte en de 230-bedrijfsruimte. Het is belangrijk te weten welk type bedrijfsruimte u verhuurt of huurt. De bepalingen van 290-bedrijfsruimtes vallen binnen het dwingend recht, wat betekent dat er niet zomaar van afgeweken kan worden. Bepalingen van 230-bedrijfsruimtes vallen binnen het semi-dwingend recht, wat betekent dat de contractvrijheid groter is.

290-bedrijfsruimte

Een 290-bedrijfsruimte is een voor publiek toegankelijke ruimte waar kleinhandel, horeca of ambachten hun producten of diensten aanbieden. Denk hierbij aan cafés, winkels en supermarkten. Voor dit type bedrijfsruimte geldt dat de rechter de nieuwe huurprijs (op verzoek) kan bepalen.

230a-bedrijfsruimte

230-bedrijfsruimtes zijn overige bedrijfsruimtes waaronder bijvoorbeeld kantoren, fabrieken en opslagruimtes. De huurder van een 230-bedrijfsruimte heeft minder rechtsbescherming dan een huurder van een 290-bedrijfsruimte.

Advocaat inschakelen bij huurprijswijziging bedrijfsruimte

Arslan & partners advocaten B.V. is gespecialiseerd in het huurrecht en heeft jarenlange ervaring met alle kwesties binnen het huurrecht. Wij helpen huurders en verhuurders van A tot Z bij huurprijswijzigingen van bedrijfsruimtes. Bel gerust naar 038 - 206 40 04 of stel uw vraag via ons contactformulier.

 
 

Uitstekend advies

Bij Arslan & partners advocaten bent u verzekerd van hoogwaardig advies. Wij zetten alles op alles om u als ondernemer of particulier een voordelige oplossing te bieden.

Waarom kiest u voor Arslan & partners advocaten

 • Betrokken, bevlogen en strijdvaardig
 • Wij verzekeren u van een waterdicht huurcontract
 • Wij geven altijd persoonlijk advies

Specialisaties

 • Huurprijs bedrijfsruimte
 • Benoeming deskundige
 • Verzoek huurprijswijzigingen bedrijfsruimtes
 • Beëindiging huur bedrijfsruimte
 • Dringend eigen gebruik
 • Renovatie en verzoek ontruimingsbescherming
 • Indeplaatsstelling
 • Huurrecht bedrijfsruimte in relatie tot franchise
 • Corona en huur bedrijfsruimte
 • Offerte aanvragen

  Graag eerst een offerte voor u een afspraak maakt? Of wilt u meer informatie over wat wij voor u kunnen betekenen? Vul dan ons offerte formulier in. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

  shortcodeCommand = [bono_form]

  Werkgebied

  Zwolle, Hattem, Dalfsen, Genemuiden, Hasselt, Kampen, Meppel, Ommen, Nunspeet en Deventer en omgeving.

  Hoofdvestiging